Hoe je de donkerste uren doorstaat

Het is december. De novembermaand heeft de meeste bladeren van de bomen doen verdwijnen en in de natuur is het kaal, kil en stil. Al het leven lijkt zich tot diep in de kern te hebben teruggetrokken en net zoals in de natuur worden ook wij op ons zelf teruggeworpen.

Loslaten wat ons niet meer dient

December is de maand van afscheid nemen. Verval is onontkoombaar en we worden uitgenodigd om los te laten wat ons niet meer dient en wat deel uitmaakt van de kringloop van het leven. Dat kan gaan over eigen patronen, ambities of langgekoesterde illusies maar ook over naasten die afscheid van het leven moeten nemen.

winter scenes 1 (39)Deze tijd goed doorkomen

Als je je geplaatst ziet voor het afscheid van een geliefde, dan kan dat eenzaam en alleen voelen. Wanneer je de leegte, de stilte niet wilt voelen, laat je je maar al te gemakkelijk afleiden door drukte in de buitenwereld. Dat kan je weghouden van je eigen diepste kern en van waar het voor jou op dit moment over gaat. Wil jij een stervende geliefde in zijn of haar donkerste uren nabij blijven en wezenlijk het loslaten doorvoelen, dan kan mijn boek In het licht van sterven bemoedigen en bekrachtigen om deze tijd goed door te komen.

 

 

Dit is wat anderen zeiden:

De slotsom

‘Terwijl ik het boek In het licht van sterven las, ben ik zo getroost door alle feiten die beschreven werden en ik kwam tot de slotsom dat wij, haar kinderen, de juiste dingen gedaan hebben voor onze moeder. We voelen sterk dat we haar uitgeleide hebben gedaan en dat ze geweten heeft dat we bij haar waren. Het gaf haar rust’.

Lucienne Charnley-Stoop

Het gaat zoals het moet gaan

 ‘Wat heb je me geweldig geholpen met je antwoord. Het is mij nu zo duidelijk geworden dat het moest gaan zoals het gegaan is. Ik kan het nu helemaal afsluiten. En wat vind ik je boek geweldig, het heeft mij zo verrijkt. ‘

Harmien Lenters

‘Mede door het interview dat ik voerde met Ineke Koedam, een dag voor het overlijden van mijn moeder, kreeg ik een bredere blik op het proces van sterven. Ook haar boek droeg hier in bij. Ik kon mijn moeder nabij blijven in haar laatste uren; ze is onder mijn handen overleden. De dood is daarmee voor mij levendig én toegankelijk geworden.’

 Marian van Noort – o.a. radiomaakster van Het Heldere Uur, bij Alphen Stad FM

Met regelmaat ontvang ik berichten als deze van lezers of toehoorders. Vind óók troost en bekrachtiging in mijn boek In het licht van sterven om de donkerste uren te doorstaan of bemoedig iemand anders die het nodig heeft en verras hem of haar met dit bijzondere boek.

Klik hier voor meer informatie.

 

 

Ineke Visser (Koedam) werkte in hospices als vrijwilliger, coördinator, trainer en onderzoeker voor Peter Fenwick (UK) naar end-of-life-experiences. Zij is initiatiefnemer en voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en auteur van diverse boeken waar onder ‘In het licht van sterven, ervaringen op de grens van leven en dood’. Het is haar missie om bij te dragen aan verruiming van ons collectieve bewustzijn over sterven.