Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing Schipluiden: Een andere kijk op orgaandonatie

3 juni 2015 van 20:00 - 22:00

€15

locatie_hodenpijl_bg

Er is veel te doen om orgaandonatie, maar bekijken we het wel van alle kanten?

Veel aandacht gaat in de werving van orgaandonoren uit naar de medisch technische mogelijkheden en de emotionele kanten. Ben jij al donor? Met die vraag lijkt het volstrekt normaal om je organen af te staan en dat als je dat niet doet, je eigenlijk niet sociaal bent. Met de eenzijdige campagnes van de overheid wordt de druk om ‘ja’ te zeggen steeds groter.

Maar hoe staat het met de donor?

Mensen die bij leven een nier doneren, zullen zich daar goed over hebben geïnformeerd. Anders is dat als het om hersendood gaat. Dan zou donatie, zo lijkt de algemeen geldende regel, vanzelfsprekend moeten zijn. Hersendood is immers dood. Het probleem is echter dat daar ook in medische kringen nogal verschil van mening over bestaat. Wat doet orgaanuitname met de donor? Wat doet orgaandonatie met naasten? Om een bewuste en weloverwogen beslissing te kunnen nemen voor je je al of niet als donor wilt registreren zouden we de belangen van donoren wel degelijk in ogenschouw moeten nemen. We zouden een visie moeten hebben op wat sterven voor ons betekent, want wie zijn organen doneert, sterft op de operatietafel aan de gevolgen van de uitname. Welke immateriële consequenties heeft dat? Wat weten we over wie wij ten diepste zijn? Wat hebben wij nodig wanneer wij sterven? Deze vragen komen op deze avond allemaal aan de orde.

Aanmelden kan hier.

Ineke Koedam is geestelijk begeleider en oud hospicecoördinator. Sinds 2003 heeft zij haar eigen praktijk Weerschijn voor sterven, afscheid en rouw. Ineke schoolt werkers in de terminale zorg, en spreekt en schrijft over sterven, het stervensproces en orgaandonatie. Zij is als adviseur verbonden aan de Stichting Bezinning Orgaandonatie. Ineke schreef o.a. ‘Een andere kijk op orgaandonatie. Verkenningen van het stervensproces’. www.weerschijn.nl

Gegevens

Datum:
3 juni 2015
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€15
Evenement Tags:
, , , , ,
Website:
ophodenpijl.nl

Locatie

Ophodenpijl
Rijksstraatweg 20-22
Schipluiden, 2636AX
+ Google Maps
Telefoon:
015 380 18 40
Website:
www.ophodenpijl.nl

Organisator

Unnamed Organizer
Telefoon:
015 380 18 40
Website:
www.ophodenpijl.nl