Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Oud-Beijerland: lezing In het licht van sterven

29 oktober 2014 van 19:30 - 22:00

Gratis

Lezing: In het licht van sterven

Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard, Oud-Beijerland

‘Plotseling keek ze omhoog naar het raam en leek intens naar iets te staren. Vervolgens draaide zij zich naar mij toe en zei; ‘Pauline, alsjeblieft wees nooit bang om dood te gaan. Ik heb een prachtig licht gezien waarnaar ik op weg was…’[uit: In het licht van sterven].

De dood is een bij uitstek persoonlijke belevenis, gekleurd door eigen ervaringen, overtuigingen en cultuur. Toch maken specifieke aanwijzingen, zoals bijzondere bewustzijnservaringen, veranderend gedrag en taalgebruik ons erop attent dat ziekte of ouderdom overgaan in een voorbereiding op de dood. In haar lezing vertelt Ineke over de stervende die zich voorbereidt, over hoe een sterfproces kan verlopen en hoe diepgaand betekenis kan worden gevonden in sterven. Zij gaat daarbij in op visioenen, coïncidenties, ongewone transcendente fenomenen en betekenisvolle ervaringen die mensen lijken aan te sporen om onafgemaakte zaken af te ronden voordat zij sterven. Deze zogeheten levenseinde-ervaringen worden als troostrijk en geruststellend ervaren, duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan en zijn – zonder uitzondering – wonderbaarlijk.

Ineke Koedams onderzoek demonstreert dat liefdevolle spirituele zorg heel belangrijk is. Door meer openheid en begrip te ontwikkelen voor deze persoonlijke levenseinde-ervaringen ontstaat er ruimte voor de behoeften van stervenden. Daarmee kunnen we hen beter ondersteunen in het proces van acceptatie en overgave.

“Ik ben ervan overtuigd dat dit boek een belangrijke bijdrage zal kunnen leveren aan de herkenning van levenseinde-ervaringen en dat hierdoor de angst voor de dood zelfs nog in de stevensfase kan verminderen of verdwijnen”. Pim van Lommel, cardioloog, auteur Eindeloos bewustzijn

Maranatha Zalencentrum
Kerkstraat 57
3262 PG Oud-Beijerland

Gegevens

Datum:
29 oktober 2014
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
Gratis
Evenement Tags:
, , ,
Website:
http://www.netwerkpalliatievezorg.nl/hoekschewaard/Home.aspx

Locatie

Onbenoemde locatie
Oud-Beijerland, + Google Maps

Organisator

Netwerk Palliatieve Zorg Hoekschewaard